Roliga Resor

Information om roliga resor.

Kraków

Som en av Europas mest anrika och vackraste städer är Kraków ett väldigt populärt resmål. Och på många sätt är det en plats som har något för alla. I november 2022 besökte jag Kraków för att ta reda på mer om staden och fotografera.

Flygresan dit med Norwegian och hem MED Wizz Air gick utan problem.

Jag bodde på Grand Hotel mitt i stan. Grand Hotel anger att incheckningen börjar 16.00, men det var inga problem för mig att checka in redan vid 14.00.

Jag hade anlitat en lokal guide som visade mig de bästa pubarna.

Krakow är en anrik stad i södra Polen med närliggande gräns till både Tjeckien och Slovakien. Som landets näst största stad med en av Europas äldsta stadskärnor har den haft en central roll under såväl medeltiden som renässansen.

Som ett för Polen under flera århundraden viktigt kulturellt och ekonomiskt centrum förmedlar dess byggnader och gator ett historiskt arv som få andra städer kan mäta sig med. Även på senare tid har den legat i fokus som en av Europas snabbast utvecklande städer.

För svenskarnas del så toppar numera Krakow många listor över de fem mest populära resmålen. Det är även på många sätt unikt att staden har lyckats bli mer populär än många klassiska semesterorter.

Men vad är det som lockar när det gäller Krakow som resmål?

Krakow har en unikt omfattande historia

Området som numera är Krakow har periodvis varit bebott sedan förhistorisk tid. Dess anor sträcker sig därför till äldre stenåldern. Även om det är svårt att sätta ett exakt datum för när stadskärnan uppstod så är de flesta överens om att det fanns permanenta bosättningar sedan åtminstone mellan 600- och 800-talen.

Under 1000-talet hade det blivit en på många sätt central handelsplats. Dess storhetsperiod anses ha utspelat sig under renässansens vilket enligt många än idag sätter prägel på känslan som staden avger. Vad som gör Krakow unikt är att staden är oerhört välbevarat till skillnad från många andra östeuropeiska städer som i stor utsträckning förstördes under andra världskriget.

I detta hänseende rekommenderar de flesta att man besöker Gamla staden. Det gör Krakow till en för många självklar plats för historieturism. Inte bara får man möjligheten att ta del av en äkta antik Europeisk stad utan man hamnar även inom kort avstånd till övriga sevärdheter i Polen.

Ett nattliv som tål att jämföras

Krakows nattliv anses ofta vara ett av de bästa i Europa. Gamla staden är även en av de mest klubbtäta områdena i hela Europa. Det har gjort stadskärnan till en given plats för en intensiv pubrunda. Många säger att man inte har festat förrän man tagit en shots-runda i Krakow.

De fördelaktiga försäljningspriserna och låga alkoholskatten har såklart bidragit till att sätta staden på kartan över Europeiska feststäder.

Restauranger för alla smaker

Staden är känd för att aldrig stänga. Och oavsett när man känner för att få sig något att äta och dricka så finns det massor av ställen att välja mellan. Något som gör staden unik är att det finns så många olika influenser att välja mellan att även lokalbefolkningen hittar en utmaning i att prova allt.

Utöver traditionella polska rätter finns det allt ifrån asiatiska till italienska och amerikanska influenser. På det stora hela gör Krakow det unikt enkelt att välja den sorts mat som passar både tycke och plånbok.

Det var allt från denna resa! Hör gärna av dig till mig på [email protected] om du har frågor om Kraków! Fotograf samtliga foton (utom det nedersta): Håkan Klingén

Välkommen

Välkommen till www.roligaresor.se.