Roliga Resor

Information om roliga resor.

Belgrad

Som Serbiens huvudstad och största stad har Belgrad en central plats i landets historia. Som en av Europas snabbast växande städer förenar den unik historia med oerhört levande samtid. Men vad är det som gör Belgrad till ett lockande resmål?

Staden Belgrad är belägen där floderna Sava och Donau möts och förbinder det bördiga Balkan med Centraleuropa. Som en av de äldsta städerna på den Europeiska kontinenten har Belgrad haft en permanent bosättning sedan yngre stenåldern vilket gör den till en oerhört viktig del av vår gemensamma mänskliga historia.

Numera är Belgrad en väldigt populärt destination som särskilt under sommarmånaderna lockar ett stort antal personer. Som resmål har Belgrad länge lockat med en speciell blandning av historisk atmosfär, badstränder och rikt nöjesliv. Men oavsett när du väljer att åka dit så kan du vara säker på att komma i kontakt med sevärdheter, upplevelser och spännande väder.

Här är några av de saker som fortsätter att locka besökare.

Historiska sevärdheter

Få städer knyter ihop vår samtid och den Europeiska medeltiden på ett sådant tydligt och talande sätt som Belgrad. Vill man komma så nära historian som möjligt är ett besök till Belgrads fästning ett måste. Som en av de största och viktigaste medeltida fästningarna i Europa utgjorde den en gång i tiden kärnan av hela Belgrad befolkning.

I takt med att kristendomen bredde ut sig så kom även unika Sankt Savas tempel att bli en central plats. Det är en av de största ortodoxa kyrkorna i världen och har på så sätt stått i mittpunkten av Europas kyrkliga historia. För något lite mer halvmodernt kan museet tillägnat Nikola Tesla definitivt vara värt ett besök.

Detta är bara några av de få anrika platser som finns tillgängliga.

Unikt nattliv

Belgrad är även känt för det väldigt höga nattliga tempot. Enligt många är det en stad som definitivt aldrig sover och som alltid ger dig en chans att hålla igång. Som det kanske mest populära feststråket ligger Strahinjića Bana ett stenkast från stadskärnan och säkerställer tillgång på caféer, klubbar och restauranger. Oavsett vilken tid det är på dygnet.

Nattlivet har även kommit att bli internationellt uppmärksammat för den höga säkerheten. Brott och otrygghet är saker som i princip inte alls förekommer.

Hög nivå av prisvärdhet

Kombinationen av kvalitet och prisvärdhet är faktiskt fullt möjlig i Belgrad. Om du vill få pengar över eller få chansen att verkligen maximera sin upplevelse kommer du definitivt att uppskatta prisvärdheten. Du får mer kontroll över din ekonomi utan att behöva kompromissa med resenöjet.

Ta chansen att shoppa längst Knez Mihailova som löper genom staden och som enligt många symboliserar allt som det moderna Belgrad har att bjuda på. Känner du för lokala smaker är marknaden Kalenic ett återkommande inslag.

Strandupplevelser

Belgrads unika läge gör att stadsupplevelsen varvas med sol och bad under de varma månaderna. Många väljer att stadsstranden Ada Ciganlija som enligt många är ett måste. Sommartemperaturerna ligger under högsäsong typiskt sett kring 28 grader Celsius. Att få chansen att svalka sig efter varma stadspromenader är definitivt en upplevelse i sig.

I november 2022 åkte jag till Belgrad. Eftersom Serbien inte är medlemmar i EU måste man visa passet åt båda hållen.

Jag besökte bl.a. Museum of Illusions på Nušićeva 11. Det är ett ganska litet museum, men där finns en del roliga saker. Här är ett foto där jag sitter vid ett antal speglar, så att jag ser ut som ganska många personer...

 

Jag i Park Kalemegdan.

I januari 2023 åkte jag till Belgrad igen. Det blev flera besök på RedBar, där det alltid finns en katt att klappa. Serbisk folkmusik finns på de flesta restauranger.

 

Håkan Klingén

Välkommen

Välkommen till www.roligaresor.se.